Rodzaje i właściwości herbat

Herbata, obok kawy to drugi najpopularniejszy napój na świecie. Początki jej stosowania sięgają bardzo odległych czasów. Na rynku możesz znaleźć wiele rodzajów tego napoju. Każdy z nich ma inne właściwości, czas parzenia i walory smakowe. Jakie odmiany herbat możesz znaleźć i jak wpłyną one na Twoje zdrowie?

Definicja herbaty

Napar podawany na gorąco lub zimno przyrządzany z suszonych liści lub pąków roślin nazywamy herbatą. Można przyrządzić ją na różne sposoby, de facto zależy to od upodobań konsumenta. Według legend powstanie herbaty należy datować na III wiek przed naszą erą, gdzie przypadkowo napar poznał chiński cesarz. Obecnie w sklepach można zaleźć wiele odmian i form herbat. Najpopularniejsze i najlepsze smakowo są herbaty liściaste, które parzymy samodzielnie wedle oznaczonego czasu. Wystarczy wsypać określoną porcję i zalać wodą o polecanej temperaturze. Nie każdemu jednak odpowiada taka forma ze względu na obecność liści. By tego uniknąć można stosować wielorazowy zaparzacz lub jednorazowe filtry. Wygodniejszą opcją są torebki, które wrzucamy do gorącej wody i nie musimy się przejmować pływającymi po kubku liśćmi. Dostępne są również wyroby herbaciane w formie granulatu – zazwyczaj zawierają dużą ilość substancji słodzonych, a herbata stanowi jedynie niewielką część składu.

Rodzaje herbat i ich właściwości

Czarna herbata – to najpopularniejsza z odmian. Jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Powstaje w wyniku obróbki liści w wysokiej temperaturze, a następnie ich kruszeniu, rolowaniu i utlenianiu. Taka herbata jest źródłem wielu związków bioaktywnych, które wykazują działanie bakteriostatyczne i rozgrzewające. Regularne picie czarnej herbaty usprawnia koncentrację i zapewnia prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

Czerwona herbata – to kolejny rodzaj naparu, do którego produkcji wykorzystuje się zielone liście herbaty maocha. Liście suszy się krótko i poddaje procesom fermentacji. Kolor napoju jest intensywny i ma charakterystyczny aromat. Regularne picie czerwonej herbaty pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, wspomaga trawienie i przyspiesza procesy metaboliczne. Działa również na cholesterol obniżając go. Ponadto picie czerwonej herbaty spowalnia procesy starzenia się i zmniejsza ryzyko wystąpienia komórek nowotworowych.

Herbata zielona – jej liście więdną, a następnie zostają podgrzane na parze wodnej. Zawiera dużo aminokwasów i składników mineralnych. Ma delikatny, słomkowy smak i jasną barwę. Jej regularne picie wspomaga odchudzanie i przemianę materii. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Stosuje się ją również profilaktyce otyłości i cukrzycy. Idealnie sprawdzi się o poranku zamiast kawy, gdyż pobudza organizm.

Herbata biała – młode liście herbaty zaraz po zebraniu więdną, następnie są suszone. Ten rodzaj naparu uznawany jest za jeden z najzdrowszych. Picie napoju zaleca się szczególnie rano, gdyż świetnie pobudza z racji dużej ilości teiny. Smak białej herbaty jest subtelny, a kolor jest jasny. Napar pozytywnie wspiera układ immunologiczny i krwionośny, dlatego zapobiega rozwojowi wielu chorób. Poprawia też samopoczucie i usprawnia układ nerwowy.

Herbata niebieska – to odmiana zielonej herbaty, której liście poddano częściowej fermentacji. Ma lekko owocowy smak i jest źródłem wielu antyoksydantów. Jej regularne picie poprawia pamięć, koncentrację i usprawnia działanie mięśnia sercowego. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznego, turkusowego koloru liści.

Akcesoria

Zaparzacze – to uniwersalne akcesoria dla każdego fana parzenia herbaty. Na rynku możesz znaleźć zaparzacze metalowe, sylikonowe lub szklane. Dzięki specjalnym dziurkom liście mogą oddać cały aromat wodzie, tworząc pyszny napar. Wystarczy wyjąć zaparzacz, by otrzymać czysty i klarowny napój.

Podstawka – jeżeli masz problem z miejscem na odłożenie łyżeczki czy zaparzacza to idealnym rozwiązaniem będzie specjalna podstawka. Z powodzeniem odstawisz na nią też liście, które później ponownie zalejesz wodą. Wiele herbat można bowiem parzyć kilkukrotnie.

Teraz już wiesz, jaki rodzaj herbaty poprawi Twoje samopoczucie. Możesz wybierać czyste produkty lub mieszanki z dodatkami – owocami, suszonymi kwiatami czy przyprawami. Z pewnością znajdziesz coś, co będzie idealnie pasowało do Twojego gustu.

Może Ci się również spodoba