Chłodnik – idealna zupa na upały
Latem zwykle apetyt na smażone czy gotowane potrawy spada i chętniej wybieramy lekkie sałaty, delikatne makarony czy zimne chłodniki. Przygotowanie zimnej, orzeźwiającej, a zarazem sycącej zupy nie zajmuje wiele czasu, Wystarczy wyjąć ją z lodówki, rozlać do miseczek i obiad gotowy. Poznaj sprawdzone przepisy na chłodniki!
Litewski klasyk
Chłodnik litewski jest jedną z najpopularniejszych zup serwowanych latem. Gęsta konsystencja sprawia, że z powodzeniem zaspokaja głód. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jeden pęczek botwinki z burakami, pół litra rosołu (jeżeli nie masz domowego, możesz posłużyć się kostką), 400 gram kefiru, drugie tyle śmietany 18%, szczypiorek, koperek, dwa małe ogórki gruntowe, czosnek i ocet lub cytrynę. Warzywa umyj i obierz i pokrój w drobną kostkę. Buraki i botwinkę dodaj do rosołu i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Kiedy buraki zmiękną odstaw garnek do wystygnięcia. By przyspieszyć proces możesz go włożyć do większego garnka wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie, dodaj kefir i śmietanę. Jeżeli chcesz stworzyć mniej kaloryczny chłodnik, zastąp te składniki gęstym jogurtem naturalnym. Dorzuć koperek, szczypiorek i pokrojonego ogórka. Dopraw do smaku i już! Możesz rozlać na talerz! Jeżeli lubisz możesz ugotować do tego jajko na twardo. Jeżeli przeszkadzają Ci w zupach warzywa zblenduj je na gładką masę. To również dobra opcja na zachęcenie dzieci do spróbowania nowego smaku.
Ogórkowy – prosty i ekspresowy
Chłodnik ogórkowy jest świetną bazą do eksperymentowania z innymi smakami. Do jego przygotowania wystarczą ogórki gruntowe, jogurt typu greckiego, koperek, sól, pieprz i czosnek. Ogórki obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do misy blendera. Dolej szklankę wody i dodaj jogurt oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na gładką masę i już! Taka baza sama w sobie świetnie sprawdzi się w upalne dni. Możesz również dodać do niej awokado, nieco oliwy z oliwek i pół cebuli. Wszystko zmiksowane razem utworzy gęsty, pełen witamin pyszny krem. Ogórki świetnie czują się w towarzystwie rzodkiewki czy mięty. Świetnie pasuje do grzanek.
Hiszpańskie Gazpacho
Równie prostym pomysłem jest gazpacho. Wystarczy pół kilograma pomidorów (jeżeli nie masz czasu na krojenie wybierz te z puszki) jedna papryka w dowolnym kolorze, jeden ogórek zielony, woda, czosnek i ulubione przyprawy – oprócz soli i pieprzu świetnie będzie pasować wędzona papryka, bazylia, oregano czy suszone pomidory. Obrane ze skórki pomidory, ogórek i paprykę pokrój na kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Dodaj wodę i przyprawy. By podkręcić smak pomidorów możesz dodać odrobinę cukru. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Przelej chłodnik przez sitko, by pozbyć się pestek i schłodź w lodowce. Przed podaniem rozlej gazpacho do miseczek i podawaj z tostami lub podpieczoną bagietką. Jeżeli chcesz nieco podkręcić smak chłodnika, do masy pomidorowo-paprykowej dodaj pokrojone w kostki truskawki.
Owocowe alternatywy
Wiele osób lubi zupy owocowe, dlatego z pewnością przypadną im do gustu ich chłodnikowe wersje. Wykonasz je równie szybko, co poprzednie propozycje. Wystarczą jagody, woda, cukier, ocet balsamiczny, mleko i serek mascarpone. Jagody (ok. 300 gram) wrzuć do garnka, zalej szklanką wody, dodaj cukier (wedle upodobań – 3 łyżki jeżeli lubisz słodkie zupy) i przyprawy – cynamon, prawdziwą wanilię i goździki. Zagotuj wszystko, a następnie po około 10 minutach przetrzyj przez sitko. Resztki jagód możesz przepłukać szklanką wody. Dodaj ocet balsamiczny, 4 łyżki mascarpone i ¾ szklanki mleka. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu rozlej na talerze. Do dekoracji możesz użyć jogurtu naturalnego.
Inną propozycją jest chłodnik z brzoskwiń, pomarańczy i cytryny. To pyszna i orzeźwiająca propozycja. W wersji dla dorosłych dodaj pomarańczowy likier. Brzoskwinie wyparz, by zmiękczyć skórkę. Pokrój w kostkę i wrzuć do kielicha blendera. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy (jeżeli chcesz bardziej cytrusowy posmak, wciśnij dwie albo nawet trzy sztuki), sok z cytryny oraz likier. Jeżeli konsystencja jest za rzadka, dolej trochę wody. Całość schłodź. W międzyczasie możesz pokroić awokado, które świetnie uzupełni chłodnik. Jeżeli nie lubisz, możesz ten krok pominąć. Zimny chłodnik przelej do talerzy lub miseczek, dodaj awokado, posyp pieprzem i udekoruj miętą.
Propozycji a przygotowanie pysznych chłodników znajdziesz mnóstwo, zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Jeżeli szukasz delikatnej alternatywny na lato, którą będzie można wyjąć z lodówki i bezpośrednio zjeść lub zabrać do pracy, to idealnie trafiłeś. Przygotuj swoją ulubioną wersję lub eksperymentuj i ulepszaj je po swojemu.