Pasty na kanapki – poznaj pyszne przepisy
Pasty na kanapki są świetnym rozwiązaniem. Możesz postawić na gotowe produkty dostępne w sklepach lub przygotować je samodzielnie. Dzięki nim szybko wyczarujesz śniadanie czy kolację. Możesz podawać je na pieczywie czy wykorzystać jako dodatek do wafli ryżowych. Poznaj przepisy na proste pasty z ogólnodostępnych produktów.
Klasyczny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Szybkim i prostym połączeniem jest klasyczny twarożek z rzodkiewką. Wystarczy ulubiony – tłusty lub półtłusty, pokrojona rzodkiewka, poszatkowany szczypiorek, sól, pieprz i odrobina gęstego jogurtu lub śmietany. Wszystkie składniki wrzuć do miseczki, dokładnie wymieszaj i już! Pyszna pasta gotowa! Możesz ją podawać na pieczywie chrupkim, zwykłym chlebie czy bułce. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekkie i zdrowe, pełne białka śniadanie.
Peel the avocado – guacamole
Jedną z najczęściej wybieranych śniadaniowych past jest guacamole. To świetna propozycja na lekkie, ale sycące śniadanie. Wystarczy jedno dorodne avocado, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Przekrój owoc i wyjmij miąższ do miseczki za pomocą łyżki lub widelca. Rozgnieć go i wymieszaj z przyprawami. Dodaj klika kropel soku z cytryny, by podkręcić smak i gotowe! Posmaruj chleb pastą zamiast serka czy masła, połóż jajko, kiełki, rzodkiewkę, pomidorki czy inne dodatki. W kilka chwil stworzysz pyszną i zdrową przekąskę. Dodatkowo, guacamole można podawać również jako dip do tortilli czy nachosów.
Ciecierzyca w roli głównej
Wiele past, w szczególności tych wegańskich powstaje na bazie ciecierzycy. Samo wykonanie jest proste, ale wymaga wcześniejszego przygotowania. Ciecierzycę zostaw na noc zamoczoną w wodzie. Później ugotuj ją do miękkości. Pamiętaj, by łyżką zbierać powstałą pianę. Następnie tak przygotowaną ciecierzycę przełóż do naczynia blendera. Teraz przyszedł czas na dodatki. Możesz wrzucić ugotowanego buraka, suszone pomidory, czy pieczonego bakłażana. Dodaj sól, pieprz i czosnek lub inne ulubione przyprawy. By nieco zagęścić pastę dodaj łyżkę masła orzechowego lub pasty tahini (bez problemu znajdziesz w sklepie). Gotową masę przełóż do słoiczka i zakręć, by mieć ją zawsze pod ręką. Kiedy nałożysz ją na kanapkę możesz dodać pestki słonecznika, dyni lub posypać czarnuszką.
Pasta jajeczna
Jajka stanowią świetną bazę do stworzenia przyszłych past. Dają wiele możliwości łączenia składników. Ugotuj kilka sztuk – od Ciebie zależy czy chcesz przygotować więcej produktu, który wykorzystasz potem. By przygotować klasyczną, najprostszą wersję, będziesz potrzebować jeszcze majonez lub jogurt, pieprz i sól. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem – w zależności od upodobań. Następnie dodaj majonez lub jogurt (możesz również dodać pół na pół). Ilość zależy od gustu. Dodaj przyprawy i wszystko ze sobą wymieszaj. Pasta jajeczna świetnie smakuje w towarzystwie pokrojonego drobno szczypiorku.
Pasta jajeczna stanowi również dobrą bazę do tworzenia innych smaków smarowideł. Dodaj do niej pokrojony drobno ogórek kiszony lub konserwowy i puszkę tuńczyka (wcześniej wyłóż go na sitko). Wymieszaj wszystkie składniki, a powstanie pyszna pasta. Podobnie możesz zrobić z wędzoną makrelą. Fani mięsnych smaków z pewnością docenią dodatek kurczaka. To idealne rozwiązanie, jeżeli zostaną Ci jakieś resztki z obiadu. Wystarczy drobno pokroić mięso i dodać do jajecznej bazy. Możesz dodać do smaku nieco papryki wędzonej i czosnku.
Bakłażan i papryka
Wiele osób rezygnuje z jedzenia bakłażana ze względu na jego gorzki posmak. Może podany w formie pasty będzie smaczniejszy? Paprykę i bakłażana pokrój w połówki, usuń pestki i rozłóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia do miękkości (ok. 25 minut, 180 stopni). Wyciągnij warzywa i pozwól im ostygnąć. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Pomidory obierz ze skóry i zblenduj na gładką masę. Możesz również wykorzystać już pokrojone z puszki lub passatę ze słoika. Podgrzej je w garnku, dodaj czosnek, sól i pieprz. Kiedy zgęstnieją, dodaj upieczonego bakłażana i paprykę. Do smaku warto nieco posłodzić pastę. Całość gotuj około pół godziny na małym ogniu, do czasu aż zgęstnieje. Jeżeli wyszło jej stosunkowo dużo możesz gorącą przełożyć do czystych słoiczków. Zakręć wieczko i odwróć do góry dnem. Dzięki temu pasta zachowa swoją świeżość, a Ty będziesz mógł cieszyć się nią dłużej. Pasty to świetny sposób na przygotowanie kanapki do pracy czy kolację. Ich wykonanie nie zajmie wiele czasu. Z powodzeniem możesz przez klika dni trzymać je w słoiku w lodówce. Warto próbować nowych połączeń i eksperymentować z ulubionymi smakami. Postaw na sezonowe, świeże produkty i twórz pyszne pasty, które z pewnością zaskoczą wielu odwiedzających.