Ocet balsamiczny – dlaczego warto go używać

W czasie epidemii dżumy ocet balsamiczny był wykorzystywany w celach medycznych. Używano go jako środek do dezynfekcji, a na jego bazie produkowano lek na tego typu dolegliwość. Znany był już w XI wieku, ale w XIV wieku jego popularność osiągnęła szczyt. Dzisiaj dodaje się go głównie do dań kuchni azjatyckiej. Jakie jeszcze ma zastosowania?

Kilka istotnych faktów

Ocet balsamiczny pozyskuje się w wyniku fermentacji octowej zagęszczonego moszczu winogronowego, który uprzednio poddaje się długiemu dojrzewaniu w beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny produkuje się we Włoszech, w Modenie. Powstaje z lokalnych szczepów winogron, a jego dokładna receptura jest pilnie strzeżona.

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów octu balsamicznego, a także produkty octopodobne. Warto zwracać uwagę na opis znajdujący się na etykiecie. Ocet balsamiczny możesz znaleźć zarówno w wersji ciemnej, jak i jasnej. Jeżeli szukasz oryginalnego produktu, na opakowaniu znajdziesz oznaczenie „Tradycyjny ocet balsamiczny”. Nazwa ta jest zastrzeżona do wyrobów produkowanych jedynie oryginalnymi metodami. W skład octu tradycyjnego wchodzą niesfermentowane cukry, kwas octowy, kwas winowy i jabłkowy, etanol oraz glicerol, który zagęszcza ciecz.

Właściwości octu balsamicznego

Produkt pozytywnie wpływa na trawienie. We Włoszech popularne jest picie octu balsamicznego w niewielkich ilościach przed i po posiłku, by usprawnić trawienie. Substancja reguluje również poziom cukru we krwi. Zaleca się go osobom, które zmagają się z cukrzycą, ponieważ zapobiega rozwojowi tej choroby, a także insulinooporności. Obniżenie poziomu cukru ułatwia spalanie tłuszczu, dlatego do swojej diety wprowadzają go osoby chcące zadbać o linię. Należy jednak pamiętać, że ocet balsamiczny pobudza wydzielanie soków trawiennych, a sam w sobie nie odchudza.

Dzięki zawartości kwasów działa bakteriobójczo, dlatego w dawnych czasach leczono nim grzybicę i odkażano rany. Wiele osób stosuje go również jako płukankę na włosy. Zamyka ich łuski i wydobywa z kosmyków blask oraz gładkość. Zapewnia również nawilżenie i zapobiega wypadaniu włosów.

Klasycznie – do kuchni

Ocet balsamiczny najczęściej stosuje się do potraw kuchni włoskiej. Makarony, mięsa, owoce morza, wytrawnych dań z wykorzystaniem pieczonej gruszki czy jabłek. Można go też łączyć z deserami – idealnie komponuje się z truskawami. Warto dodawać go również do sałatek jako dressing. Świetnie pasuje do sałatki typu caprese. Wyśmienicie smakuje również wraz z włoskimi serami typu parmezan, grana padano czy mozzarella. Nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale jest też niskokaloryczny, co ma znaczenie dla osób dbających o linię.

Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym ocet balsamiczny sprawdzi się jako preparat do przemywania twarzy u osób ze skłonnościami do powstawania zmian skórnych typu trądzik. Jedną łyżkę płynu rozcieńczamy w 150 ml wody. Regularne stosowanie oczyszcza cerę i wyrównuje jej koloryt. Można również zastosować specjalną maseczkę, czyli ocet balsamiczny zmieszany z oliwą z oliwek. W ten sposób uzyskamy nawilżoną i odżywioną skórę. Rozcieńczony w wodzie produkt można również użyć do płukania włosów. Taka mieszanka sprawdzi się u osób z przesuszonymi kosmykami. Warto sięgać jedynie po ocet bez dodatku konserwantów czy sztucznych wypełniaczy. Wówczas można być pewnym, że regularne stosowanie spowoduje widoczną poprawę kondycji włosów i skóry.

Jak wybrać odpowiedni produkt?

Jeżeli chcesz wprowadzić do codziennej diety ocet balsamiczny należy kupić pełnowartościowy produkt. Na rynku znajdziesz wiele podróbek, których nazwa może być myląca. Wybieraj buteleczki, które na etykiecie mają napis DOP (Denominazione di Origine Protetta). Ten skrót oznacza Chronioną Nazwę pochodzenia. Produkty z takim oznaczeniem dają pewność, że kupujesz oryginalny wyrób.

Ocet balsamiczny to wytwór o długiej historii, starannie przygotowywany przez renomowanych producentów wedle oryginalnej receptury. Jeżeli chcesz urozmaicić smak potraw i podkręcić smak sałatek czy deserów postaw właśnie na niego. Popraw jakość swojego zdrowia i pozbądź się dolegliwości dzięki temu magicznemu eliksirowi.

Może Ci się również spodoba