Dania z kurkami

Dania z kurkami

Sierpień i kolejne miesiące to czas dla kurek. Te małe, żółte grzyby smakują wyśmienicie pod wieloma postaciami. Ich cena jest dosyć wysoka, dlatego warto wiedzieć, jak je umiejętnie wykorzystać, by wydobyć pełnię smaku i aromatu. Poznaj proste przepisy na dania z kurkami w roli głównej i zaskocz bliskich wyjątkowym obiadem czy śniadaniem.

Śniadania na ciepło

Ciepłe śniadania najczęściej robimy w weekendy, kiedy jest więcej czasu. Jedną z propozycji jest szakszuka z kurkami. Do jej przygotowania będziesz potrzebować około 100 gram grzybów, 3-4 pomidory lub puszkę z już pokrojonymi, małą cebulkę, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy oraz jajka. W zależności od tego, dla ilu osób przygotowujesz jedzenie, dobierz odpowiednią ilość produktów. Podane proporcje zadowolą dwie osoby. Na patelni roztop masło, podsmaż cebulkę, dodaj kurki i duś przez chwilę. Po około 2 minutach dodaj pokrojone pomidory, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Wymieszaj całość i smaż bez mieszania, by woda z pomidorów mogła odparować. Jeżeli lubisz nieco rzadszą konsystencję w optymalnym momencie zmniejsz ogień na jak najmniejszy i dodaj jajka. Poczekaj aż białka się zetną i już! Pyszne, zdrowe i ciepłe śniadanie jest gotowe. Możesz jeść prosto z patelni lub delikatnie rozłożyć na talerze i podawać z chrupiącym pieczywem.

Świetną propozycją na śniadanie jest również klasyczna jajecznica czy omlet z kurkami. Jeżeli lubisz kaszę jaglaną i masz nieco więcej czasu to warto skorzystać z poniższego przepisu. Co ważne, takie śniadanie przygotujesz ze składników, które z pewnością masz w domu. Kaszę ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Kurki umyj, osusz, dopraw pieprzem, solą i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Na patelni roztop łyżkę masła, zeszklij cebulę oraz czosnek i dodaj kurki. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj kaszę i smaż jeszcze przez chwilę. Na oddzielne patelni usmaż jajko wedle swoich upodobań. Kaszę przełóż na talerz, na górę połóż jajko. Jeżeli konsystencja będzie dla Ciebie za sucha, możesz dodać łyżkę śmietany.

Dania z kurkami

Alternatywa do pracy i na imprezę

Danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, a także lunch czy kolację jest quiche. Spód do tarty możesz przygotować samemu lub wyłożyć ciastem francuskim. Do samodzielnego przygotowania potrzebne będzie mąka (250g), masło (150 g) oraz jajko albo lodowata woda. Masło zagniatamy z mąką ręcznie lub korzystamy z pomocy miksera czy robota kuchennego. Kiedy będzie miało już konsystencję drobnych kawałków, dodajemy jajko lub łyżkę zimnej wody. Zagniatamy do jednolitej masy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie możesz przygotować masę jajeczną. Potrzebna będzie śmietana 30% (ok. 400 ml), 4 żółtka i ser – najlepiej parmezan lub grana padano, ale dobrze sprawdzi się zarówno cheddar, jak i  zwykła gouda. Dopraw solą i pieprzem, wszystko razem wymieszaj. Kurki standardowo umyj i osusz, a następnie wrzuć na patelnię razem z masłem i czosnkiem. Przełóż na talerz i poczekaj aż wystygną. Następnie dodaj wszystko do masy jajecznej. Formę wyłóż ciastem, podziurkuj je widelcem i włóż obciążenie – może to być na przykład fasola i piecz 15 minut. Następnie wyłóż je i piecz jeszcze przez 10 minut. Do gorącego spodu wlej masę z kurkami, dodaj ulubione dodatki – może być to łosoś, kurczak, czy nawet tofu i ponownie piecz przez kolejne pół godziny. Po wystygnięciu pokrój danie i przełóż je na talerze lub do pudełek. Tak przygotowane danie możesz zabrać ze sobą do pracy czy zaserwować na imprezie.

Jesienny obiad na szybko

Kurki możesz wykorzystać także do stworzenia pysznego obiadu. Grzyby te świetnie czują się w towarzystwie łososia. Potrzebna będzie ryba (ok. 500-600 gram), kurki – 150 gram, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, 120 ml śmietanki 30%, koperek, 1 łyżka mąki pszennej, kurkuma, papryka, sok z jednej cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Odkrój skórkę z łososia i pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw przyprawami, wymieszaj z łyżką soku z cytryny i łyżką oliwy. Warto zostawić tak zamarynowaną rybę na całą noc. Jeżeli nie masz tyle czasu, odstaw ją na chwilę. W tym czasie umyj kurki i dokładnie je osusz. Rozgrzej oliwę na patelni. Łososia obtocz w mące i włóż na ogień. Podsmażaj 2 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z patelni. Do tego samego naczynia wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i grzyby. Po 3 minutach dodaj łososia, śmietanę, koperek i dopraw solą. Gotuj jeszcze przez chwilę. Takie danie możesz podawać z ryżem, makaronem czy kaszą. Sprawdzi się również z ziemniakami. Proste i smaczne!

Nic tak nie rozgrzewa jak pyszna zupa w deszczowe dni. Jeżeli masz pod ręką kurki, możesz je wykorzystać właśnie w ten sposób. Wystarczą dwie łyżki masła, cebula, 400 g kurek, ząbek czosnku, marchewka, litr bulionu (możesz użyć domowy lub skorzystaj z kostki rosowej), ok. 300 g ziemniaków  kurkuma, szczypiorek i mała śmietana 18%. W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać umyte kurki i czosnek. Całość smażyć mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę (jeżeli nie lubisz jej w zupach, możesz ten krok pominąć), obrane ziemniaki, wlać bulion i zagotować. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj koperek, dopraw do smaku i dodaj śmietanę, wcześniej zahartowaną (dodaj do niej dwie łyżki gorącego wywaru, wymieszaj i przelej do garnka). Zupa gotowa!

Może Ci się również spodoba