Savoir-vivre na rodzinnych spotkaniach
Rodzinne spotkania potrafią przysporzyć wiele stresu. Jadąc na pierwsze święta do teściów czy odwiedzając dziadków zapewne zastanawiasz się, jak należy się zachować, by nikogo nie urazić lub nie popełnić żadnej gafy. Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę, będąc zarówno gościem, jak i gospodarzem rodzinnego spotkania.
A może coś przyniosę?
Ile regionów w Polce, tyle tradycji. Jeżeli wybierasz się na spotkanie jako gość, warto wcześniej uzgodnić z gospodarzem czy przynieść jakąś potrawę i jeżeli tak, to jaką przygotować. W ten sposób na stole znajdą się różne dania. Przyniesienie potraw wedle własnych upodobań, bez wcześniejszej konsultacji, uważane jest za niegrzeczne.
Jako gość staraj się unikać tematów, które określa się jako drażliwe lub kontrowersyjne, mogące wywołać spór. Rolą gospodarza jest zadbanie o dobrą atmosferę, ale jako gość warto zachować szczegółowe pytania o poglądy polityczne czy wielkość pensji dla siebie. Warto również unikać stereotypowych dowcipów – ich opowiadanie nie rozluźni atmosfery, wprawi jedynie pozostałych gości w zażenowanie.
Siadając do stołu należy pamiętać, że jako pierwsi miejsce zajmują gospodarze lub najstarsza. Najpierw sztućce biorą do ręki panie, a dopiero potem panowie. Jedząc zupę, talerz przechylamy do siebie, a po konsumpcji łyżkę odkładamy na talerz, który stanowi podstawę dla głębokiego talerza. Kończąc drugie danie, sztućce układamy równolegle z boku talerza na godzinie piątej.
Dobry wieczór, zapraszam
Gospodarz powinien zadbać o prawidłowy rozkład gości przy stole oraz o odpowiednie ułożenie zastawy. Podczas wyznaczania miejsc powinno się uwzględnić wszelkie sympatie i antypatie, a także dopilnować, by panowie i panie siedzieli naprzemiennie. Jako gospodarz powinieneś otworzyć drzwi, powitać gościa, odłożyć jego okrycie wierzchnie. Wedle zasad savoir-vivre goście nie powinni ściągać obuwia, chyba że przynieśli swoje na zmianę. Nie oferujemy kapci ani własnego obuwia.
Na barkach gospodarzy spoczywa również zadbanie o dobrą atmosferę i kierowanie dyskusji na neutralne tory. Warto unikać tematów, które można określić jako drażliwe – polityka, finanse i prywatne życie poszczególnych gości to zagadnienia, których nie należy poruszać podczas spotkania.
Przygotowując kolację zadbaj o odpowiednie dekoracje i rozkład zastawy. Talerze należy ustawić wedle kolejności podawanych potraw. Na płaskich stawiamy talerze do przystawek (jeżeli je podajemy) lub głębokie. Po prawej stronie powinny znaleźć się kieliszki, ustawione w kolejności nalewania trunków. Sztućce rozkładamy po obu stronach, ustawiamy w kolejności spożywania potraw. Po prawej stronie powinien znaleźć się nóż i łyżka do zupy. Po lewej powinny zaleźć się widelce, a nad talerzem łyżeczka do deseru. Obrus powinien być uprzednio wyprasowany.
Życzenia dla każdego
Jednym z aspektów, który jest zazwyczaj krępujący dla większości gości, jest składanie życzeń, co ma zwykle miejsce w okresie świątecznym lub w trakcie imprezy urodzinowej. Należy unikać gotowych formułek i powtarzania słowa „nawzajem”. Warto zadbać o spersonalizowane życzenia dopasowane do osoby. Starajmy się unikać poruszania aspektów przykrych – osobie, która walczy z nadwagą nie można powiedzieć, że życzysz jej, by schudła, a kobiecie, która stara się przez długi czas o dziecko, nie życzy się dużej ilości pociech. Takie stwierdzenia mogą urazić bliskiego. Odpowiednią kulturę należy zachować również w trakcie otwierania prezentów. Jeżeli prezent jest nietrafiony, należy kulturalnie podziękować i nie okazywać niezadowolenia, które może sprawić przykrość obdarowującemu.
W trakcie rodzinnych spotkań każdy powinien skupić się na świętowaniu. Telefony komórkowe czy telewizor należy wyłączyć. Wedle zasad savoir-vivre nie należy zostawiać niedojedzonej potrawy na talerzu. Lepiej nałożyć mniejszą porcje i dołożyć sobie później. Zarówno goście, jak i gospodarze powinni ubrać się odświętnie. Dbając o szczegóły możesz zapewnić sobie i swojej rodzinie ciepły i rodzinny wieczór.