Gnocchi – alternatywa dla makaronu

Gnocchi – alternatywa dla makaronu

Włoskie kluseczki pokochało wiele osób na całym świecie. Są delikatne w smaku i przypominają nieco niewielkie kopytka. Świetnie smakują w towarzystwie wszelkich sosów zarówno bezmięsnych, jak i mięsnych konfiguracji. Możesz dostać je gotowe, dostępne w niektórych sklepach lub zrobić samemu. Jeżeli masz więcej czas, to własnoręczne przygotowanie z pewnością Cię usatysfakcjonuje. Podpowiadamy, jak je przygotować i z czym podawać.

Przygotuj kluseczki ręcznie

Do przygotowania ciasta  potrzebne będzie pół kilograma ziemniaków, 150 gram mąki, jedno jajo i sól. Ziemniaki dobrze umyj, najlepiej przy pomocy szczoteczki, gdyż gotuje się je w mundurkach. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i obierz kiedy będą ciepłe. Przeciśnij je przez praskę lub skorzystaj ze specjalnego ręcznego tłuczka. Do miski z ziemniakami dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie miało już jednolitą konsystencję uformuj z niego niewielkie wałeczki o średnicy nie większej niż 2 cm i pokrój je na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Następnie weź widelec i przejedź po każdym z nich, tak by powstały wgłębienia. Dzięki nim sos będzie lepiej przylegał i smak kluseczek będzie znacznie lepszy. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętaj, by nie wrzucać jednocześnie wszystkich naraz! Wyjmij je łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu.

Jak podawać Gnocchi?

Sposobów podawania tych kluseczek jest mnóstwo. Najlepiej smakują w towarzystwie gęstych, aromatycznych sosów. W zasadzie możesz przygotować je wedle własnych upodobań. Ciekawym i prostym rozwiązaniem jest zrobienie sosu pomidorowego z mascarpone. Wystarczy w rondelku podsmażyć pół małej cebuli z czosnkiem, dodać pokrojone w kostki pomidory (mogą być z puszki) i całość zagotować. Kiedy woda nieco odparuje dodaj dwie-trzy łyżki serka mascarpone i wymieszaj. Dopraw ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Mieszaj sos dopóki składniki się ze sobą nie połączą. Kluseczki przełóż na talerz, polej pomidorowym sosem i posyp tartym parmezanem. Całość możesz udekorować świeżą bazylią.

Ciekawym i prostym pomysłem jest również wykorzystanie potencjału sera i stworzenie pysznego, rozgrzewającego sosu. By go przygotować potrzebujesz: mleko, 3 łyżki śmietany kremówki, 250 g, sera, najlepiej sprawdzi się cheddar, ale i z goudy czy ementalera sos wyjdzie, a także ulubione przyprawy – najlepiej sprawdzi się pieprz, gałka muszkatołowa, curry i papryka słodka. Do małego garnka wlej mleko (około pół szklanki) i podgrzewaj je chwilę. Następnie dodaj tarty ser i zacznij mieszać sos do czasu aż składniki się połączą. Dodaj przyprawy i mieszaj dalej. Jeżeli konsystencja jest za rzadka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Krok ten jednak można pominąć, gdyż podczas stygnięcia sos sam zgęstnieje.

Gnocchi – alternatywa dla makaronu

Perfekcyjne dania

Gnocchi z samym sosem jest pyszne, ale jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie innych dodatków. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować śmietanę 12%, suszone pomidory, świeży szpinak baby, bazyliowe pesto, sól i pieprz. Śmietanę podgrzej w garnku, dodaj 3 łyżki pesto i pokrojone pomidory. Gotuj chwilę, a następnie dodaj świeże liście szpinaku. Poczekaj aż sos zgęstnieje, dopraw do smaku i podawaj z gnocchii. Całość możesz wzbogacić również o kawałki ugotowanego wcześniej kurczaka i dodać je do sosu na koniec, by się podgrzały.

Ciekawą formą podania jest również stworzenie zapiekanych kluseczek. W naczyniu żaroodpornym umieść ugotowane kluseczki. W garnku umieść zblenowane pomidory (może być passata), dodaj sól i odrobinę cukru. Duś pod przykryciem, a następnie dodaj świeżą bazylię. Wyłącz ogień i zalej gnocchi sosem. Teraz możesz dodać ulubione składniki. Jeżeli lubisz mięso świetnie będzie pasował kurczak lub indyk. Możesz również dodać pokrojoną kiełbasę chorizo lub usmażone wcześniej mięso mielone. Na górę połóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Włóż danie do piekarnika i piecz, aż ser stanie się miękki i się roztopi. Podobną zapiekankę możesz wykonać również z innych składników, które aktualnie masz w lodówce. Pieczarki, papryka, bakłażan i cukinia w szczególności podbiją Twoje podniebienie. Pokrój wszystkie warzywa w kawałki i dodaj do naczynia z kluseczkami, na górę połóż ser i dodaj rukolę. Całość zapiecz. Jeżeli stwierdzisz, że danie jest za suche możesz dodać zmiksowane pomidory lub śmietankę.

Gnocchi możesz również wykorzystać jako dodatek do dania głównego. Przygotuj rybę lub mięso wedle własnych upodobań. Zamiast kaszy czy ryżu zaserwuj ziemniaczane kluseczki posypane tartym serem lub polane bazyliowym pesto. Z pewnością zaskoczysz gości. Gnocchi są na tyle wdzięcznym daniem, że de facto możesz samodzielnie tworzyć apetyczne kombinacje. Od Ciebie zależy, na jakie postawisz! Nie bój się eksperymentować.

Może Ci się również spodoba